ІНСТИТУЦІОНАЛІЗАЦІЯ ПОЛІТИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЯК ПЕРЕДУМОВА НАРОДОВЛАДДЯ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • Н. Ю. Іванова Київський національний економічний університет імені В. Гетьмана

Ключові слова:

політична відповідальність, делегітимація влади, політичний інститут, трансформаційна політична система

Анотація

У статті розглядаються особливості політичної відповідальності громадян як суб’єктів здійснення принципу народовладдя. Проаналізовано ефективність основних механізмів реалізації політичної відповідальності, зокрема виборчих процедур, системи стримувань та противаг, громадської думки у сучасних демократичних державах. Виявлено основні суперечності забезпечення політичної відповідальності в умовах трансформаційних політичних систем, серед яких ірраціональні мотиви виборчих орієнтацій, спотворення волі виборців в процесі формування коаліцій, маніпулювання громадською думкою.

Враховано позитивний для України досвід розвинених демократій у забезпеченні політичної відповідальності в умовах кризи традиційних інститутів, засилля інформаційних маніпулятивних технологій, іміджевих аспектів політичної діяльності, що базується на процесах взаємодії інститутів держави та громадянського суспільства, децентралізації, конкурентності адміністративних послуг та альтернативності джерел інформації.

Доведено, що неефективність механізмів політичної відповідальності в Україні зумовлена відсутністю сталих суспільних норм та цінностей, неінституціоналізованим характером політичної системи загалом, що унеможливлює адекватну громадську оцінку політичної діяльності, конструктивну політичну участь, свідомий вибір на керівні державні посади. Зокрема проаналізовано такі перешкоди функціонування інституту політичної відповідальності як нестабільність виборчого законодавства, перманентна делегітимація влади, конфлікт старих (авторитарних) та нових (демократичних) політичних цінностей.

Обґрунтовано тезу про необхідність інституціоналізації політичної відповідальності з метою утвердження сталих формалізованих процедур контролю громадян за владою, що передбачає як нормативно-правову регламентацію механізмів політичної відповідальності, так і формування демократичних цінностей та моральних установок відповідального громадянина.

Біографія автора

Н. Ю. Іванова, Київський національний економічний університет імені В. Гетьмана

кандидат філософських наук, доцент, доцент кафедри політичних технологій Київського національного економічного університету імені В. Гетьмана (Київ, Україна)

##submission.downloads##

Опубліковано

2020-04-09

Як цитувати

Іванова, Н. Ю. (2020). ІНСТИТУЦІОНАЛІЗАЦІЯ ПОЛІТИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЯК ПЕРЕДУМОВА НАРОДОВЛАДДЯ В УКРАЇНІ. Науковий часопис УДУ імені Михайла Драгоманова. Серія 22. Політичні науки та методика викладання соціально-політичних дисциплін, 22(28), 56–60. вилучено із https://sj.udu.edu.ua/index.php/pnspd/article/view/867

Номер

Розділ

МОРАЛЬНІ ПРИНЦИПИ І ПОЛІТИКА