ТВОРЧІСТЬ У ПОЛІТИЦІ: МЕЖА ДОЦІЛЬНОСТІ

Автор(и)

DOI:

https://doi.org/10.31392/NPU-nc.series22.2022.31.10

Ключові слова:

творчість, інновація, політична діяльність, креативний клас

Анотація

Стаття присвячена осмисленню ролі творчості у сучасній політиці. Визначається зміст поняття творчості, його зв'язок з іншими поняттями. На основі порівняння змісту понять «інноваційність» та «творчість» робиться припущення, що останнє позначає пошуковий процес, має багато вимірів і форм прояву, базується на інтуїції, уяві, мисленні, знаннях та може бути основою інноваційних ідей і розвитку. Інновація є реалізацією творчих ідей і може бути продуктом творчого мислення. Досліджується питання творчості у політиці через призму соціологічного поняття креативного класу. Визначаються риси та цінності представників цього класу, які можуть впливати на політичну участь та діяльність. Вказується на протилежність оцінок науковців щодо ролі цього класу у розвитку сучасного суспільства.

Окреслюється методологічна основа осмислення творчості у політиці, зокрема використання індексів креативності і інноваційності, зазначається потреба у їхній деталізації  з метою використання для вивчення країн, які переживають стан транзиту чи знаходяться на етапі реформування економіки, затвердження демократичних цінностей тощо.

Розглядається проблема поєднання системи і інновацій в умовах демократичного розвитку через призму суспільного запиту на позасистемну політику та політиків. Обгрунтовується, що поверховість розуміння творчості призводить до посилення негативних аспектів цього поняття – браку відповідальності за свою діяльність, а на державному рівні – за майбутнє держави. Розвиток позитивної творчості обумовлюють освіта, свобода думки, стратегічне мислення, громадянська активність тощо. Серед перспектив подальших наукових досліджень вказується на аналіз окремих кейсів як негативних, так і позитивних форм та різноманітності форм творчості у політичній сфері.

Біографія автора

Марина Остапенко, Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова

доктор політичних наук, доцент, професор кафедри політичних наук,

Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-09-05

Як цитувати

Остапенко, М. (2022). ТВОРЧІСТЬ У ПОЛІТИЦІ: МЕЖА ДОЦІЛЬНОСТІ. Науковий часопис УДУ імені Михайла Драгоманова. Серія 22. Політичні науки та методика викладання соціально-політичних дисциплін, 22(31), 91–100. https://doi.org/10.31392/NPU-nc.series22.2022.31.10