РАНЖУВАННЯ ПОЛІТИЧНИХ ПАРТІЙ УКРАЇНИ МЕТОДОМ НЕЧІТКОЇ ПЕРФЕКТНОСТІ

Автор(и)

  • Валерій Корнієнко Вінницький національний технічний університет
  • Олександр Ротштейн Єрусалимський технологічний коледж –– Академічний центр Лева https://orcid.org/0000-0002-4048-3014

DOI:

https://doi.org/10.31392/pnspd.v22i30.1135

Ключові слова:

політична партія, репутація, репутаційний капітал, ранжування, політичне прогнозування, статистичний підхід, нечітка логіка, перфектність

Анотація

У статті запропоновано авторський міждисциплінарний підхід до проблеми альтернативно-можливого вибору політичних партій у період виборчих перегонів. Вперше запропоновано метод ранжування політичних партій України на основі нечіткої перфектності, математичних принципів нечіткої логіки та теорії прийняття рішень у нечіткому середовищі. Розкрито поняття: а) «репутаційний капітал політичних партій», «ранжування політичних партій»; в)«нечітка перфектність».

На теоретичному прикладі політичних партій із урахуванням їх конкретних репутаційних критеріїв визначено, що лише математичне моделювання політичного рішення як тривіального вибору з безлічі запропонованих альтернатив не може привести до такого результату, який би влаштовував усіх. Доведено, що саме діалектичний взаємозв’язок політичної культури, політичної свідомості, політичних цінностей громадян і їх політичний вибір необхідно розглядати як взаємодію та взаємовплив.

Окреслено можливі напрями подальшого дослідження діяльності суб’єктів політики. Зазначено, що моделювання політичних процесів запропонованими у статті методами чекає на комплексний підхід, який повинен враховувати також і методи політологічних досліджень, перш за все, в контексті теорії прийняття політичних рішень і теорії політичної комунікації.

Біографії авторів

Валерій Корнієнко, Вінницький національний технічний університет

доктор політичних наук, професор, завідувач кафедри суспільно-політичних наук

Олександр Ротштейн, Єрусалимський технологічний коледж –– Академічний центр Лева

доктор технічних наук, професор, Департамент промислового машинобудування

##submission.downloads##

Опубліковано

2021-12-18

Як цитувати

Корнієнко, В., & Ротштейн, О. (2021). РАНЖУВАННЯ ПОЛІТИЧНИХ ПАРТІЙ УКРАЇНИ МЕТОДОМ НЕЧІТКОЇ ПЕРФЕКТНОСТІ. Науковий часопис УДУ імені Михайла Драгоманова. Серія 22. Політичні науки та методика викладання соціально-політичних дисциплін, 22(30), 13–30. https://doi.org/10.31392/pnspd.v22i30.1135